Home » Blog » De 10 voordelen van zomer isolatie

De 10 voordelen van zomer isolatie

Woningisolatie is van groot belang om je woning in Gelderland warm te houden tijdens de koudere dagen. Maar niet alleen tijdens de winter kan isolatie voordelen bieden, ook in de zomer kan het veel voordeel opleveren. Dankzij isolatie kan warmte immers minder snel uit de woning ontsnappen en blijft het binnen beter en langer op temperatuur. Hierdoor kan isolatie niet alleen een verlaging van de energierekening opleveren, maar ook biedt het verkoeling in de warme dagen. Hoe dat precies zit? We zullen het voor je uitlichten in deze blog.

1. Hitte blijft buiten in de zomer

Een belangrijk aspect van woningisolatie dat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat het niet alleen helpt om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om hitte buiten te houden in de zomer. Hierdoor kan isolatie zorgen voor een aangenamer binnenklimaat. In huizen met slechte isolatie kan het tijdens de zomer snel warm worden, vooral in de zolder die het meest wordt blootgesteld aan de hitte van de zon. Als warmte op een hete zomerse dag eenmaal binnen is, dan is het lastig om dit weer uit huis te krijgen. Met isolatie zorg je ervoor dat de warmte langer buiten blijft. Isoleren voorkomt dat warmte naar binnen kan komen via kieren en naden, waardoor de woning koeler is. Hierdoor biedt het voordelen in zowel de winter als de zomer.

2. Onmiddellijk energie besparen

Door je woning al in de zomer te laten isoleren, bespaar je direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is, is je woning al voorzien van goede isolatie, waardoor het aangenamer is in huis en je minder snel hoeft te verwarmen. Veel inwoners van Gelderland wachten tot na de zomer om zich te oriënteren op isolatie, omdat ze dan merken dat het binnen kouder wordt. Jij zit echter al comfortabel dankzij zomerisolatie en door al in de zomer te isoleren bespaar je direct vanaf de eerste koude dagen.

3. Ook besparen in de zomer

Woningisolatie helpt niet alleen om geld en energie te besparen in het najaar, maar biedt ook voordelen in de zomer. Door warmte buiten te houden, blijft de temperatuur binnenshuis aangenaam stabiel, waardoor je minder afhankelijk bent van airconditioning. Door een efficiënte isolatie, is er minder energie nodig om de woning koel te houden, waardoor je geen airconditioning of ventilatoren hoeft aan te schaffen en dat scheelt een aanzienlijk bedrag. Voordat alles begint, is het belangrijk om te weten dat dergelijke apparaten niet bevorderlijk zijn voor je financieel welzijn: de aanschaf is al een forse kostenpost en daarnaast verbruikt een airco veel energie. Door het isoleren van je woning kun je besparen op de kosten voor deze dure toestellen. Bij een efficiënt geïsoleerde woning is het vaak niet noodzakelijk om een airconditioner aan te schaffen.

4. Meer ruimte bij isolatiebedrijven

Bij lage temperaturen denken inwoners van Gelderland vaak eerder aan isoleren, wat kan leiden tot een groter aantal aanvragen bij Gelderse isolatiebedrijven en daarmee langere wachttijden. Het voorjaar en de zomer zijn tijden waarin minder mensen denken aan woningisolatie, waardoor er vaak geen of weinig wachttijden zijn bij isolatiebedrijven en je sneller geholpen kunt worden. In tegenstelling tot de wachttijden ’s winters die soms maanden kunnen duren, kun je in de zomer vaak direct worden geholpen voor isolatie. Mits er uiteraard geen bouwvak is. Bovendien is het isoleren van een woning een snelle klus die vaak in één dag kan worden gedaan, waardoor je snel in een comfortabele woning zit en direct kunt beginnen met besparen op energie.

5. Minder geld uitgeven

Een bijkomend voordeel van isoleren in de zomer is dat het vaak goedkoper is, omdat de vraag naar isolatie in Gelderland in deze periode minder is. Isolatiebedrijven hebben daarom vaak meer capaciteit in de zomer. Door de afname van vraag naar isolatie in de zomer, kun je als consument vaak profiteren van kortingen. Hierdoor is isolatie in de zomer goedkoper dan ‘s winters, waardoor je minder geld hoeft uit te geven. Hierdoor bespaar je dus eigenlijk twee keer!

6. Beperkt het geluidsoverlast

In een dichtbevolkte provincie als Zeeland ondervinden mensen geregeld geluidsoverlast. In de zomer, wanneer we meer tijd buiten doorbrengen, kan dit een groter probleem worden. Denk aan kinderen die de hele zomer vrij zijn en zich vermaken in de speeltuin of het veldje naast je huis. Of bijvoorbeeld de buren die ’s avonds nog gezellig buiten zitten en misschien wel regelmatig een tuinfeest organiseren of een barbecue houden. Door je woning te isoleren, kun je je beter beschermen tegen geluidsoverlast in de zomer. Hierdoor kun je zonder zorgen genieten van de warme dagen.

7. Kan veel problemen voorkomen

Het isoleren van een gebouw tijdens de zomer kan veel voordelen opleveren in vergelijking met het isoleren in de winter, omdat weersinvloeden zoals vorst, storm of hevige regenbuien in de winter problemen kunnen veroorzaken bij het isoleren. Het isoleren van een gebouw in de winter kan daarnaast ook leiden tot vertraging, zoals bijvoorbeeld het afvoeren van vocht uit de kruipruimte. Daar zijn dan maatregelen voor nodig waar extra kosten aan verbonden zijn, waardoor het isoleren dus wat duurder zal zijn. Isolatie werkzaamheden kunnen in de zomer daarentegen gemakkelijker worden uitgevoerd omdat woningen in de zomer droog zijn. De zomerhitte verdrijft het vocht namelijk uit de woning, waardoor isolatie doorgaans zonder voorafgaande herstelwerkzaamheden kan plaatsvinden en de kans op onvoorziene vertragingen kleiner is.

8. Simpel ventileren in de zomer

Na isolatie is het van groot belang om de woning of ruimte goed te ventileren. De eenvoud van het ventileren wordt verhoogt wanneer je ’s zomers isoleert. Sommige isolerende maatregelen vereisen zelfs dat je een aantal uren weg blijft uit de woning. En juist tijdens de zomer is dit een stuk aangenamer dan in de koude wintermaanden. De zomerperiode biedt daarmee opeens een eenvoudige optie voor isolatie. Door ’s ochtends bijvoorbeeld een uur lang de ramen tegen elkaar open te zetten, kun je jouw huis luchten voordat het ‘s middags warmer wordt en tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis genieten. Zorg ervoor dat daarna de ramen en deuren de gehele dag zo min mogelijk open staan. En sluit ook de gordijnen, screens of shutters aan de zonzijde.

9. Een gunstige investering

Het is niet onbelangrijk om te beseffen dat isoleren in de zomer ook een voordelige investering is, vooral gezien de lage rentetarieven en de hoge inflatie van dit moment. Het isoleren van je woning is momenteel een veel rendabelere investering dan het laten staan van spaargeld op de bank. Isolatie is snel terugverdiend door de hoge energieprijzen, vooral als je je realiseert dat het ook een positief effect heeft op het energielabel van je woning en dus de waarde ervan. Een goed geïsoleerde woning in Gelderland zal de waarde ervan verhogen, dus isolatie is een duurzame investering die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

10. ‘s Zomers ook subsidie

Een van de voordelen van isolatie is dat er ’s zomers ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen, zoals kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Gelderland. De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een voorbeeld van zo’n subsidie die beschikbaar is. Een aanzienlijk deel van de kosten voor 2 isolatiemaatregelen kan teruggekregen worden door woningeigenaren die deze laten uitvoeren. Wie wil weten wat de kosten en mogelijkheden van isolatie zijn, kan bij ons gratis en vrijblijvend een offerte opvragen. Binnen twee werkdagen ontvang je een gepersonaliseerd voorstel. En wil je subsidie aanvragen? Isolatiebedrijf Gelderland helpt en adviseert je graag. En ook in de zomer zijn we uiteraard beschikbaar voor je!